هندوانه و سه نوع آب
هندوانه و سه نوع آب
دکترمحمدحسن هدایتی اُمامی
متخصص داخلی – غدد
مرداد 1400
در غذاهای ما سه نوع آب وجود دارد. پس از خوردن غذا، هر یک از این سه نوع آب، در جاهای مختلف لوله گوارش و در بخش های گوناگون بدن ما، و در زمانهای مختلف در اختیار ما قرار میگیرد.
آب آزاد- آبی است که ماهیت فیزیکوشیمیائی خود را حفظ کرده است. کولوئیدها و مواد قابل حل، به صورت حل شده و شناور در آن وجود دارند. این آب از همان دهان، شروع به جذب میکند و بخش عمده آن در ابتدای روده باریک جذب میشود.
آب چسبیده به مواد- این نوع آب، محکم به مولکول مواد دیگر، غشاء یاختهها، الیاف و اجزاء پروتوپلاسم چسبیده است. با متلاشی شدن غذا در اثر جویدن و حرکات زبان، معده و روده، آزاد میشود. آنزیمها، اسید معده و قلیای روده که یاخته و الیاف را از هم می گسلند، مولکولهای بزرگ را تجزیه میکنند، باعث رها شدن این آب میشوند و آن را به صورت آب آزاد در میآورند. بخشی از آب چسبیده به فیبرها و سلولز، در روده بزرگ آزاد میشود و آن هم توسط باکتریهائی که قادر به تجزیه این فیبرها هستند.
آب با پیوند شیمیائی- این آبی است که بخشی از مولکولهای زیستی را تشکیل میدهد. بسیاری از مولکولها و املاح در بدن موجودات زنده، از جمله در غذاهای ما، یک یا چند مولکول آب هم در خود دارند. با سوخت وساز مواد غذائی، این آب هم آزاد میشود
علت علاقمندی مردم در فصل گرما به هندوانه روشن میشود. در عرض حدود 30 دقیقه، با آب آزاد تشنگیشان برطرف میشود. در عرض یک دو ساعت دیگر آب چسبیده، در اختیارشان قرار می گیرد و چند ساعتی احساس تشنگی نمیکنند. در پنج شش ساعت بعد که بقایای پر از فیبر و سلولز هندوانه به روده بزرگ میرسد، باکتری ها، فیبرها و سلولز را تجزیه و مقداری مناسب آب با پیوند شیمیائی را رها می کنند و در اختیار فرد میگذارند. بدین ترتیب یکی دو قاچ هندوانه، مثل فلاسکی پر از آب، تشنگی را ساعتهای طولانی فرو می نشاند.